Tot de veiligheidsmaatregelen die banken voorstellen behoren: accepteer geen hulp van vreemden en zeg niet hardop welk bedrag je hebt opgenomen.
Wanneer een gebruiker geld opneemt bij een geldautomaat, heeft hij of zij de optie om een ontvangstbewijs af te drukken als bewijs van de transactie. Deze praktijk, die vaak voorkomt bij mensen die het resterende saldo of de opgenomen waarde willen bevestigen, kan een veiligheidsrisico vormen als er niet voorzichtig mee wordt omgegaan.
Ontvangstbewijzen uitgegeven door geldautomaten kunnen gegevens bevatten zoals de laatste cijfers van de kaart, het beschikbare saldo en, in sommige gevallen, gedeeltelijke bankrekeninginformatie. Als deze informatie wordt achtergelaten in bakken in de buurt van geldautomaten of onzorgvuldig wordt weggegooid, kan deze worden achterhaald door mensen met criminele bedoelingen.
Volgens beveiligingsexperts is het niet ongewoon dat fraudeurs langs geldautomaten gaan om deze bonnetjes te verzamelen en de gegevens te gebruiken om fraude of identiteitsdiefstal te plegen.
Daarnaast is er een methode die bekend staat als social engineering, waarbij criminelen de gegevens op kassabonnen gebruiken om het vertrouwen van gebruikers te winnen.
In deze gevallen kan een onbekende de klant benaderen door zich voor te doen als een medewerker van een financiële instelling en, met behulp van bepaalde informatie op de kassabon als bewijs van legitimiteit, de klant overhalen om meer persoonlijke of bankgegevens prijs te geven .
Misschien ben je ook geïnteresseerd in:De beste trucs om de tv goed te laten werken tijdens het kijken van familiefilms
Om deze redenen hebben instellingen zoals BBVA Bank voorgesteld om het afdrukken van het ontvangstbewijs te vermijden en ervoor te kiezen om het saldo direct op het scherm van de geldautomaat of via de mobiele app van de bank te controleren.
Als je besluit om het uit te printen, is het advies om het goed te vernietigen voordat je het weggooit, om te voorkomen dat het opnieuw wordt gebruikt voor frauduleuze doeleinden.
Hoe risico’s vermijden bij het gebruik van een geldautomaat
Banken adviseren u om basismaatregelen te nemen om de veiligheid bij geldautomaten te garanderen. Een van de belangrijkste is om het toetsenbord af te dekken wanneer u de geheime code invoert, om te voorkomen dat verborgen camera’s of mensen in de buurt het zien.
Het is ook raadzaam om de geldautomaat voor gebruik te inspecteren en te controleren of er geen vreemde voorwerpen in de kaartsleuf of geldautomaat zitten, omdat dit tekenen van kloonapparaten kunnen zijn.
Een andere basisveiligheidsmaatregel is om geen hulp van vreemden te accepteren tijdens het uitvoeren van de transactie. Als er een technisch probleem is met de geldautomaat, is het advies om de transactie op te schorten en direct naar een bankkantoor te gaan of contact op te nemen met de officiële klantenservice van de betreffende entiteit.
Volgens BBVA is het beter om de transactie te onderbreken en later terug te keren als een persoon te dichtbij komt tijdens het opnemen, om mogelijke pogingen tot manipulatie of beroving te voorkomen.
Sommige instellingen raden ook aan om te controleren of het scherm van de geldautomaat terugkeert naar het hoofdmenu aan het einde van de transactie en om de kaart niet te vergeten in de gleuf, een veelvoorkomende vergissing die kan leiden tot misbruik als deze niet op tijd wordt gedetecteerd.
Zodra de transactie is uitgevoerd, moeten gebruikers extra voorzorgsmaatregelen nemen, zoals het geld niet in het openbaar tellen en details over het opgenomen bedrag niet hardop delen.
Deze gewoonten, in combinatie met het regelmatig controleren van banktransacties, kunnen helpen om onregelmatigheden vroegtijdig te ontdekken en de kans om slachtoffer van fraude te worden te verkleinen. Discretie en voorzichtigheid zijn essentieel om te voorkomen dat u het doelwit wordt van oplichting of beroving na een banktransactie.
Geldautomaten moeten door klanten bewust worden gebruikt. Schijnbaar kleine details, zoals het afdrukken van een bonnetje en het achteloos weggooien ervan, kunnen het voor derden gemakkelijk maken om toegang te krijgen tot privégegevens. Daarom raden financiële instellingen en beveiligingsexperts aan om preventieve maatregelen te nemen en de individuele beveiliging in elke fase van de transactie te versterken.