De droom van zachte handdoeken vervliegt vaak als je ze zo hard als een plank uit de droger of waslijn haalt. De oorzaken van de zogenaamde droge stijfheid kunnen eenvoudig worden tegengegaan. Met deze tips heb je weer zachte kleding in je kledingkast zonder chemische weekmakers.
De meest voorkomende oorzaak van droge stijfheid in handdoeken en vergelijkbaar textiel is dat de vezels niet genoeg bewegen na het wassen.
De lussen garen die handdoeken zo pluizig maken, staan na het wassen in verschillende richtingen. Als het wasgoed tijdens het drogen stil blijft liggen, zorgt deze wanorde in de vezels ervoor dat ze niet meer zo zacht aanvoelen als voor het wassen.
Is een wasdroger nodig?
Handdoeken worden extra pluizig als de wasdroger wordt gebruikt en ze zachtjes bewegen. Deze extra energie is echter helemaal niet nodig, want buiten aan de waslijn zorgt een beetje wind er ook voor dat de vezels weer recht worden.
Zelfs in de winter is het mogelijk om kleding zonder problemen buiten te drogen. Binnen kan een beetje tocht door open ramen of deuren voor voldoende beweging op de waslijn zorgen en de handdoeken zachter maken.
Activeer het antikreukprogramma
Veel machines hebben een extra antikreukprogramma. Nadat het wasproces is voltooid, wordt het wasgoed met vaste intervallen van de ene kant naar de andere kant bewogen.
Dus als het niet mogelijk is om de handdoeken direct na het einde van het wasprogramma te verwijderen, uit te schudden en op te hangen, kan het antikreukprogramma helpen om de vezels in beweging te houden.
het wasgoed schudden voor of na het drogen
U kunt ook veel winnen door het wasgoed op de juiste manier op te hangen: schud de handdoeken kort maar krachtig op voordat u de wasknijpers erop doet; dit zal de vezels ontwarren en resulteren in zachter wasgoed.
Als de kledingstukken nog steeds stijf zijn wanneer u ze eruit haalt, kunt u ze nogmaals schudden en ze voorzichtig heen en weer bewegen tussen uw handen om ze hun oorspronkelijke luchtigheid terug te geven.
Het is beter om een natuurlijke wasverzachter te gebruiken
Het gebruik van conventionele wasverzachters is niet alleen problematisch vanuit gezondheids- en milieuoogpunt, maar draagt er ook toe bij dat handdoeken hun absorptievermogen verliezen.
Wassen met wasverzachter vormt een film rond de vezels die voorkomt dat ze na het wassen weer vocht opnemen.
In plaats daarvan kun je zelf een milieuvriendelijke wasverzachter maken door een flinke scheut witte azijn (30 tot 60 milliliter) toe te voegen aan het wasverzachtervakje of, voor lichtgekleurde kleding, een theelepel citroenzuur.
Dit verwijdert kalkaanslag en wasmiddelresten van de vezels, wat ook de reden kan zijn waarom handdoeken niet meer echt zacht aanvoelen.
Leticia Perez, een schoonmaakexpert, adviseert om naast het gebruik van azijn in plaats van wasverzachter ook een flinke handvol grof zout toe te voegen om de kleuren te fixeren en de vezels zachter te maken. Grof zout is een geweldige schoonmaakhulp die maar weinig mensen kennen, maar het kan heel nuttig zijn in deze en andere situaties.
Handdoeken weken in azijnwater
Voor bijzonder ruwe of stugge handdoeken kan een scheutje azijn in het wasverzachtervak niet genoeg zijn, omdat ze al hardnekkige kalkaanslag kunnen hebben.
In dit geval is het aan te raden om de handdoeken voor het wassen in azijnwater te laten weken om de aanslag definitief te verwijderen en het textiel weer merkbaar zachter te maken.
Doe hiervoor azijn in een bak met water (maximaal één deel azijn op vier delen water, of één deel azijnessence op ongeveer 15 delen water), laat het wasgoed één tot twee uur weken en was het vervolgens zoals gebruikelijk.
Als de kalkaanslag nog steeds niet is verdwenen, kan de procedure worden herhaald of de inweektijd worden verlengd. Dezelfde toepassing kan helpen bij shirts die naar zweet ruiken, ook al zijn ze gewassen.
Wasmiddel juist doseren
De juiste dosering van wasmiddel is cruciaal voor zachte was. Te veel wasmiddel kan ervoor zorgen dat er resten achterblijven op kleding. Als je denkt dat dit het geval is, gebruik dan de helft minder wasmiddel dan normaal.
Omgekeerd kan te weinig wasmiddel leiden tot kalkaanslag, vooral als het water hard is (rijk aan kalk).
Laad de wasmachine op de juiste manier
Een overbelaste wasmachine kan ervoor zorgen dat het wasmiddel ongelijk verdeeld wordt. Dit leidt tot wasmiddelafzetting op sommige plekken en kalkafzetting op andere plekken.
Beide dragen ertoe bij dat de vezels niet langer zacht en pluizig kunnen blijven. Bovendien zijn handdoeken die doordrenkt zijn met water vrij zwaar, wat de machine kan beschadigen of de vezels nog platter kan maken als de machine overbelast is.
De algemene vuistregel voor correct beladen is om altijd minstens een handbreedte vrij te laten tussen het wasgoed en de bovenkant van de trommel.
Let wat betreft het gewicht van het wasgoed altijd op de informatie over de maximale capaciteit van de machine. Als je het niet zeker weet, kan het handig zijn om het wasgoed op een weegschaal te wegen.
Strijk handdoeken niet!
Terwijl eenvoudig geweven textiel zoals linnen of katoen heerlijk zacht kan zijn als het gestreken is, hebben handdoeken het tegenovergestelde effect. De garenlussen van de badstof handdoek worden plat en verliezen hun luchtigheid en absorptievermogen.