Dr. Karen Alarcón’s advies over brood eten: “Deze kleine verandering maakt het 10 keer gezonder”.

Er is maar een eenvoudig gebaar nodig om het brood dat we elke dag eten niet alleen lekker, maar ook gezonder te maken. Je kunt het op alle soorten toepassen en het resultaat zal altijd hetzelfde zijn.

Brood is een van de meest geconsumeerde voedingsmiddelen in ons land, althans dat was het tot een paar jaar geleden. Als er één ding ontbrak aan de eettafel van onze ouders en grootouders, dan was het wel brood. Sinds enkele decennia is de trend in de consumptie van dit hoofdbestanddeel van het Spaanse dieet echter duidelijk neerwaarts. Eind 2022 bedroeg de broodconsumptie per hoofd van de bevolking in Spanje 27,9 kilo per jaar, vergeleken met 50,13 – bijna een kilo per week – in 2000.

Het is ook een van de meest controversiële voedingsmiddelen, met zowel voor- als tegenstanders. De eersten argumenteren voor de voedingskwaliteit, hoewel dit altijd afhankelijk is van de kwaliteit van het brood zelf, terwijl de laatsten beweren dat het een overbodig voedingsmiddel is dat een overmatige hoeveelheid suikers levert.

Zonder in te gaan op de vraag of het een heilzaam en aan te raden voedingsmiddel is voor de gezondheidszorg, of een schadelijke optie, lijkt het erop dat, als dat zo is, de effecten ervan geminimaliseerd kunnen worden. Tenminste, dit is wat Dr. Karen Alarcón, gastro-enteroloog en endoscopist, ons verzekert. In een video gepubliceerd op haar netwerken, die je hieronder kunt vinden, bevestigt ze dat het volgens haar advies mogelijk is om brood gezonder te maken.

Hoe verbeter je de voedingswaarde van brood?

Ten eerste is het essentieel dat het brood van goede kwaliteit is. De meeste experts beschouwen brood gemaakt met zuurdesem als brood van de hoogste kwaliteit. Op basis van dit uitgangspunt legt de expert uit wat er gedaan moet worden om de voedingssamenstelling van brood te verbeteren en, uiteindelijk, om de gezondheidseffecten te verbeteren.

De spijsverteringsexpert legt in eenvoudige bewoordingen uit in een video die op haar sociale netwerken is geplaatst dat de manier om de voedingswaarde van brood te verhogen is om het in te vriezen en vervolgens te verhitten in een broodrooster of koekenpan.

Maar waarom maakt dit proces brood gezonder? Ze legt uit: “Als je het brood invriest en dan een sneetje afsnijdt en het opwarmt of in de koekenpan of broodrooster stopt, wordt een groot deel van de koolhydraten omgezet in prebiotische vezels, die niet alleen je microbiota ten goede komen, maar ook je bloedsuikerspiegel reguleren. Daarnaast zal het zetmeel, door het effect van de warmte, helpen om de spijsvertering te verbeteren, waardoor je waarschijnlijk minder last hebt van een opgeblazen gevoel en winderigheid.

Hoe kun je brood op de juiste manier invriezen en ontdooien?

De beste manier om brood in te vriezen is door het in huishoudfolie of luchtdichte diepvrieszakjes te wikkelen, en altijd zodra je het hebt gekocht, zonder een dag te wachten.

Door het brood te beschermen met vershoudfolie of een zipbag, isoleer je het brood van andere geuren in de vriezer en voorkom je dat de bewaartemperaturen het product letterlijk verbranden.

Het vezelgehalte van volkorenbrood maakt het meer vullend dan brood gemaakt met geraffineerde melen.

Wat betreft de maximale tijd die wordt aanbevolen voor dit type bewaring, adviseren experts niet meer dan drie maanden. Bovendien lijkt er geen verschil te zijn tussen het invriezen van brood in plakjes, in stukjes of in zijn geheel.

Aan de andere kant moet het ontdooien gebeuren door het brood op kamertemperatuur te laten ontdooien, afgedekt met een doek.

Hoe nuttig is de publicatie?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde score 4.5 / 5. Aantal beoordelingen: 2

Er zijn nog geen beoordelingen. Wees de eerste om te beoordelen.